+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Pyktis ir pykčio priepuoliai – kokios priežastys, kaip suvaldyti pyktį, kaip reaguoti sudėtingose situacijose?

Psichologų rugsėjo 27 d. metodinio būrelio užsiėmimo tema|: „Pyktis ir pykčio priepuoliai – kokios priežastys, kaip suvaldyti pyktį, kaip reaguoti sudėtingose situacijose?“

„Diemedžio“ ugdymo centro psichologė Asta Lukauskienė psichologų susirinkime pristatė pranešimą „Pykčio priežastys“, parodė demonstracinę priemonę kaip atrodo pyktis, pasidalijo būdais ir metodais, kaip reaguoti į vaiko pyktį.

Pyktis nusipelno mūsų dėmesio ir pagarbos, mes labai dažnai linkę apie jį nutylėti, visiškai jį neigti. Mokslininkai įsitikinę, kad vaikų netinkamą elgesį galima keisti parodant socialiai priimtino elgesio būdus:  mokyti konstruktyviai spręsti konfliktą, suprasti padarinius, kuriuos sukelia jų agresyvūs veiksmai bei išsiaiškinti pykčio priežastis. Ir pyktis nebūtinai reiškia pyktį. Kartais tai būna tik ledkalnio viršūnė – o tikrosios užmaskuotos emocijos slypi kur kas giliau. Už pykčio situacijų gali slypėti skausmas, vienišumas, galbūt alkis arba nepatenkinti vaiko baziniai poreikiai. Kartais vaikas jaučiasi dėl ko nors nesaugus, jis gali ko nors bijoti.

Rajono psichologai dalijosi įvairiomis situacijomis, aptarė dažniausiai iškylančias problemas, nagrinėjo atvejo analizes.

Asta Lukauskienė
„Diemedžio“ ugdymo centro psichologė