+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

„Erasmus+“ kvalifikacijos tobulinimo kursai Porto mieste, Portugalijoje

„Diemedžio“ ugdymo centro specialistės Asta Lukauskienė ir Simona Martišienė neseniai dalyvavo Erasmus + kvalifikacijos tobulinimo kursuose Porto mieste, Portugalijoje. Mokymus vedė Silvia Vilas. Dalyviai buvo susirinkę net iš septynių  Europos šalių.

Specialistės bendraudamos su kolegomis iš įvairių šalių, pagerino ne tik turimas žinias, bet kalbų ir kultūrų įvairovės supratimą, atstovaudamos „Diemedžio“ ugdymo centrui, miesteliui ir Lietuvai. Užmezgėme naujus kontaktus su kolegomis iš Suomijos, Vokietijos bei Ispanijos.

Konfliktas negali ir nenustos egzistavęs, nes jis yra būdingas žmogaus elgesiui ir neatskiriama moralinio bei emocinio augimo dalis. Daugelių aspektų mūsų visų nuomonės, vertybės gali išsiskirti, kas gali sukelti nesusipratimus, o iš jų gali kilti įvairaus pobūdžio konfliktai. Šių mokymų esmė ir pagrindinis tikslas buvo stiprinti konfliktų sprendimo įgūdžius mokykloje. Svarbu mokyti ir formuoti įgūdžius  konfliktų sprendimui. Pirmas ir pat svarbiausias žingsnis – statistiškai įvertinti konfliktus mokyklose. Su mokymų lektore analizavome ir diskutavome kaip svarbu yra nustatyti problemų mastą statistiškai. Taip pat svarbu mažinant konfliktus ieškoti būdų, kaip įtraukti visą mokyklos bendruomenę. Kartu turime ieškoti būdų, ar kurti strategiją, pritaikytą skirtingoms mokykloje esančioms disciplinoms.  Paskaitų metu vyko ir praktiniai užsiėmimai, kurių metu sprendėme konfliktus, kūrėme vaidybines situacijas, kartu diskutavome ir ieškojome sprendimo būdų. Šie praktiniai užsiėmimai, buvo gera patirtis, nes skirtingų šalių  atstovai dalinosi skirtingomis įžvalgomis ir patirtimi.

Erasmus+ kvalifikacijos mokymai yra skirti mokymuisi, kontaktų užmezgimui, Europos šalių pažinimui, atskleisti kitų šalių  kultūras, istorijas bei tradicijas. Siekiant įgyvendinti projekto paskirtį po mokymų lankėmės Porto miesto senamiestyje. Porto miestas yra vienas seniausių, įsikūręs Douro upės žiočių šonuose. Čia daug baroko stiliaus bažnyčių, pastatų, vaizdingų vietų, o Porto senamiestis yra įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Nuostabus Ribeiros rajonas – siauros gatvelės, senoviniai pastatai su keramikinėmis plytelėmis puoštais spalvingais namukais. Šiame rajone daug šeimos parduotuvių, jose prekiaujama įvairiais suvenyrais. Dom Luis tiltas yra laikomas Porto miesto simboliu. Dviejų aukštų tiltas pastatytas 1886 metais, o arkos aukštis siekia 45 metrus. Mes gyvenome netoli Klerigos bokšto, iš kurio atsiveria Porto miesto vaizdinga panorama. Svarbiausia Porto bažnyčia yra Porto katedra – baroko ir gotikos stiliaus. Aplankėme Sao Bento stotį, kuri yra didelis traukos objektas. Stoties stogas padengtas 20 000 dailiomis azujelos plytelėmis. Kai pamąstai, kad meistrams prireikė 11 metų užbaigti tokį statinį, apima nuostaba. Ne veltui Sao Bento stotis yra pati gražiausia visame pasaulyje. Avenidos Aliados aikštė yra turistų lankytina vieta, nes čia daug restoranų – žmonės plūsta švęsti šventes, atsisėsti lauko kavinėje ir išgerti puodelį ekspreso kavos. Aplankėme ir Livaria Lello knygyną, bet norint į jį patekti teko laukti eilėje net pusantros valandos. Ir ne be reikalo! Knygynas tikrai nusipelno pagarbos: sukti sraigtiniai senoviniai laiptai, spalvini vitražai ir gotikinio stiliaus detalės, senovinis kasos aparatas, senų laikų išlikusios kopėčios, kurios reikalingos pasiekti knygas, nes jos sudėtos į 4-5 metrų aukščio lentynas. Knygynas veikia iki šiol, jame galima įsigyti knygų ir veikia parodos.

Džiugu, kad įgyta patirtimi ir metodais galime dalintis su kolegomis. Siekiant sėkmingos projekto rezultatų sklaidos, pasidalinsime aktyvaus klausymo metodika, emocijų atlaso ir konfliktų valdymu artimiausio Centro mokytojų tarybos posėdyje (06-27).  Konfliktų valdymo metodikas skleisime surengtuose mokymuose Lietuvos pedagogams, mokytojų padėjėjams bei tėvams ir, žinoma, panaudosime darbe elgesio ir emocijų sutrikimų turinčių vaikų ugdyme.

Asta Lukauskienė
Psichologė 
Simona Martišienė
Vyresnioji socialinė pedagogė