+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Konfliktų sprendimas, emocinis intelektas ir patyčių prevencija

Gegužės 6-11 dienomis gimnazijos komanda – psichologė M. Andriušienė bei anglų k. mokytojos L. Auksorienė ir J. Beitienė dalyvavo Erasmus+ projekto mokymuose “Konfliktų sprendimas, emocinis intelektas ir patyčių prevencija”, kurie vyko Berlyne.

Šiuose mokymuose taip pat dalyvavo pedagogai, mokyklų vadovai iš Italijos, Graikijos, Ispanijos, Austrijos, Kipro, Airijos, Belgijos, Prancūzijos ir net Kanados bei Reunjono salos (Prancūzijos užjūrio regiono Indijos vandenyne).

Mokymų metu projekto dalyviai diskutavo apie žmonių skirtumus ir gebėjimą juos priimti bei kuo skiriasi lygybė nuo teisingumo. Buvo aptariami diskriminacijos tipai, diskutuojama apie jausmus, kuriuos diskriminacija sukelia žmogui. Įvairių veiklų metu visi diskutavo apie emocinį intelektą ir ką tai reiškia, aiškinosi kuo emocinis intelektas svarbus ne tik suaugusiems, bet ir ypatingai paaugliams, praktiškai atliko aktyvias užduotis bandydami išsiaiškinti kas yra efektyvus bendravimas ir kokie svarbūs jo elementai. Taip pat buvo mokomasi apie kūno kalbos svarbą komunikuojant su kitais žmonėmis, aptarta aukšto ir žemo konteksto bendravimo kultūra, neigiamo grįžtamojo ryšio sušvelninimo būdai ir svarba.

Perėjus prie konfliktų temos, buvo išsiaiškinta, kodėl svarbu konfliktų sprendimo pradžioje užduoti atviro, o ne uždaro tipo klausimus siekiant išspręsti konfliktą. Aktyvios diskusijos metu buvo prieita prie išvados, kad pats konfliktas yra nesuderinamumo pasekmė, o konstruktyvūs konfliktai duoda gerus rezultatus. Taip pat buvo išsiaiškinti konfliktų sprendimo žingsniai. Nagrinėjant patyčių prevencijos temą dalyviai buvo supažindinti su patyčių dalyvių vaidmenimis, patyčių formomis, požymiais bei prevencinėmis programomis.

Įvairiatautė mokytojų komanda taip pat turėjo galimybę susipažinti su Berlyno istorija.

Jurgita Beitienė
Žemaičių Naumiesčio gimnazijos anglų kalbos mokytoja