+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Psichologai atnaujino žinias

Balandžio 30 d. Šilutės rajono psichologai atnaujino žinias apie savižudybės krizės prevenciją, intervenciją ir postvenciją.

Kiekvienam iš mūsų reikia mokėti  atpažinti savižudybės rizikos ženklus, kuriuos rodo savižudybės krizėje esantis žmogus, pasakyti jam, kad šitos mintys ir šita būklė praeis, įvardinti, dėl ko verta toliau gyventi ir pasiūlyti kreiptis pagalbos.

Dažnai formuojama pavojinga nuostata, kad kalbėdamas apie savižudybę žmogus nori atkreipti dėmesį į save. Nereikia ignoruoti esančio krizėje žmogaus kalbų apie savižudybę ir galvoti, kad visa tai yra manipuliacijos ir dėmesio siekimas. Užduokime sau klausimą: kodėl jis renkasi tokį būdą atkreipti į save dėmesį, kai yra kitokių būdų būti pastebėtam?..

Savižudybė niekada nebūna greitas veiksmas. Tai procesas, apimantis mintis, ketinimus ir veiksmus. Šių savižudiškų tendencijų vyksmas nėra negrįžtamas: ne kiekvienas, galvojantis apie savižudybę, ketina tai daryti, ne kiekvienas ketinantis, mėgina nusižudyti, ne kiekvienas, kuris mėgina nusižudyti, miršta. Savižudybės procesą bet kuriuo momentu galima sustabdyti bet kuriame etape. Kartais žmogus persigalvoja, įvyksta nenumatyti pokyčiai arba jis laiku gauna tinkamą pagalbą.

Ilona Norgėlienė
Šilutės rajono švietimo pagalbos tarnybos antros kategorijos psichologė,
Geštalto psichoterapeutė