+370 441 76 244

info@sptsilute.lt

Search
Close this search box.

Smurtas prieš vaikus. Ką daryti pastebėjus smurto apraiškas?

Vasario 21 d. vyko nuotolinis seminaras „Smurtas prieš vaikus. Ką daryti pastebėjus smurto apraiškas?“. Seminaro tikslas – suteikti žinių, dalykinės informacijos, kaip kuo anksčiau atpažinti ir diagnozuoti smurtą prieš vaiką, suteikti reikiamą pagalbą vaikui ir šeimai, o prireikus atlikti savo pareigą pranešant apie netinkamą elgesį su vaiku jo teises ginančioms institucijoms.

Smurtas visame pasaulyje pripažįstamas kaip vienas svarbiausių visuomenės sveikatos veiksnių visame pasaulyje. Smurto aukomis tampa labiau pažeidžiamos visuomenės grupės, ypač vaikai. Prieš tris metus paskelbtas tyrimas rodo, kad kas trečias 12-16 metų paauglys patiria fizinį smurtą, tiek pat vaikų patiria seksualinę prievartą internete, ketvirtadalis paauglių patiria nepriežiūrą, pusė jų išgyvena psichologinę prievartą, šeštadalis paauglių patyrė seksualinę bendraamžių prievartą, o kas dešimtas – seksualinę suaugusiųjų prievartą (Aktualijos/Informacinės laidos/LRT girdi/TV2024-01-25 duomenimis). Vis labiau ryškėja tendencija, kad daugėja smurtinių atvejų ir šiandieniniame gyvenime smurto problema nepraranda aktualumo. Todėl svarbu dalintis žiniomis kaip apsaugoti vaikus, atpažinti ženklus, kurie rodo, kad vaikas galimai patyrė ar patiria prievartą bei mokyti, kaip elgtis tokiais atvejais.

Seminaro dalyviai gilino žinias apie požymius, kuriuos pastebėjus, galima SVARSTYTI apie netinkamą žalojantį suaugusiųjų elgesį, kokie pasireiškia elgesio, emocijų požymiai leidžiantys įtarti, kad vaikas patiria smurtą; kaip pasikeičia vaiko elgesys, emocijų išraiška; kad bet koks smurto poveikis psichologinei vaiko raidai gali turėti kur kas sunkesnių pasekmių. Seminare dalyvavo apie 50 šalies įvairių švietimo įstaigų pedagogų, specialistų bei kitų darbuotojų. Seminarą vedė „Diemedžio“ ugdymo centro psichologė Aldona Giržadienė.

Aldona Giržadienė,
„Diemedžio“ ugdymo centro psichologė